293. Assistanshundar för psykisk hälsa: Från klickerträning till livsviktigt stöd.
Bli en bättre behandlare med
Lena Olsson-Lalor.
Gäst: Carin Sandersnäs

Om assistanshundar som stöd för psykisk hälsa.

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare och lärare i psykoterapi, KBT samt författare.

Carin Sandersnäs Tjänstehundsdressör

Lena med sin ledarhund Fyran

Carin Sandersnäs

Blogg:

Assisthundar och i synnerhet psykisk hälsahundar, spelar en allt viktigare roll för personer som lever med psykisk ohälsa. Dessa hundar erbjuder både känslomässigt och praktiskt stöd, och de kan göra en enorm skillnad i vardagen för personer som kämpar med till exempel ångest, depression eller PTSD. Men vad ligger egentligen bakom träningen av en psykisk hälsahund, och hur skiljer sig deras utbildning från andra typer av assistanshundar?

Inom kognitiv beteendeterapi (KBT) och beteendeinlärning finns det många verktyg som används för att forma ett djurs beteende. En av de mest framträdande metoderna som används vid träning av assistanshundar är klickerträning, som bygger på principerna om klassisk och operant betingning, där Pavlovs hund är ett välkänt exempel.

Klickerträning är en positiv inlärningsmetod som går ut på att belöna önskat beteende genom ett ljud, vanligtvis ett klick, som förstärker kopplingen mellan hundens handling och belöningen. När hunden utför rätt beteende, exempelvis att hämta ett föremål eller trösta sin ägare vid en panikattack, kommer klickljudet följt av en belöning. Detta gör att hunden snabbt lär sig vilka beteenden som ger positiv respons. Genom denna systematiska träning blir psykisk hälsahundar pålitliga och effektiva hjälpmedel för personer med olika typer av psykisk ohälsa.

En annan viktig metod som används i träningen av assistanshundar är shaping, eller formning, där hundens beteende successivt formas genom små steg mot det slutgiltiga målet. Istället för att belöna hunden för att utföra ett komplext beteende direkt, belönas den för små framsteg på vägen mot det slutgiltiga beteendet. Ett exempel på detta kan vara när en hund lär sig att väcka sin ägare vid tecken på en panikattack. I början kan hunden få en belöning för att bara gå fram till personen när den visar symtom på ångest. Efter hand utvecklas beteendet tills hunden aktivt kan stötta sin ägare genom att till exempel lägga sig nära eller ”puffa” på personen för att ge trygghet.

Det är även intressant att förstå hur fysisk kontakt med hunden påverkar kroppen och psyket. När vi interagerar med en hund ökar frisättningen av hormonet oxytocin, som är starkt kopplat till känslor av trygghet och anknytning. Oxytocin kan ha en lugnande effekt och hjälper till att minska stress, vilket är särskilt fördelaktigt för personer med psykisk ohälsa. Denna hormonella respons spelar en avgörande roll i varför människor känner sig lugnare och mer avslappnade i närvaro av en psykisk hälsahund.

För personer med autism kan en psykisk hälsahund vara en enorm hjälp. Många individer med autism upplever svårigheter i sociala situationer, ångest eller överstimulering från omgivningen. Psykisk hälsahundar kan hjälpa till att ge en känsla av trygghet och stabilitet i sådana situationer. Hunden kan också fungera som en bro i sociala interaktioner, eftersom den kan minska stressen för personen och samtidigt fungera som en samtalsöppnare för andra människor. Den fysiska kontakten med hunden hjälper dessutom till att öka frisättningen av oxytocin, vilket bidrar till en känsla av lugn och minskar ångest hos personer med autism.

Psykisk hälsahundar tränas specifikt för att assistera personer med olika former av psykisk ohälsa, inklusive autism. Hundarna kan hjälpa till genom att avleda uppmärksamhet vid överstimulering, erbjuda fysiskt stöd genom närhet och hjälpa till att reglera sensoriska intryck. För en person med autism kan hundens närvaro i stressiga situationer vara en påtaglig källa till trygghet och ro.

Här kan du lyssna på ett guldkorn från avsnittet:

För att kunna lyssna på ALLA avsnitt i full längd behöver du köpa en prenumeration på podden.

Genom att köpa en prenumeration visar du din uppskattning och gör det möjligt för oss att fortsätta skapa innehåll.

Tips på andra poddavsnitt:
Länkar:

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.