3 nycklar du behöver när du arbetar med långvarig smärta: Hjälp personen att komma loss från onödig smärta

När man lider av långvarig smärta eller en kronisk sjukdom så blir det ofta att man slutar leva livet så som man önskar.

 

Idag skulle jag vilja prata om vad man kan göra för att dela upp saker och ting så att man kan leva livet trots att man har smärta.

Ditt arbete blir att hjälpa personen du möter att uppmärksamma och skilja mellan de 3 nycklarna.

Det här är ofta lättare sagt än gjort. 

Var tydlig med att det inte är personens fel att det har blivit som det blivit. Se till att personen inte skuldbelägger sig själv. Det är inte ens eget fel att man lider av smärta. Personen gör sitt bästa för att hantera situationen.

smärta

Nyckel 1: Faktisk smärta - Det gör ont 

Den första nyckeln är att se den faktiska smärtan. Den delen som faktiskt gör ont. Vi kan inte få bort den och vi ska inte heller lägga tid på att få bort något som inte går att få bort.

Det här kallar vi för att konstatera att det finns smärta och att den inte är påverkbar.

Acceptans om du så önskar. Det lilla ordet som är svårt.

Vi behöver inte tycka om att det finns smärta utan bara konstatera, vara villig, att se att den finns där oavsett hur mycket jag än försöker bli av med den. Ibland säger man att ”släppa kampen” eller ”sluta kämpa”. 

Här arbetar vi med acceptans och förståelse för hur det blir när man lägger energin på sådant som inte går att påverka och hur man kan göra för att spara energin till det man kan påverka istället. Det för oss vidare till andra nyckeln, nämligen att vara rädd för att få ont.

* Förnimmelse av eller reaktion på smärta

* Funktionell analys

Nyckel 2: Rädd för smärtan - Att få ont 

Den andra nyckeln är att se rädslan för smärtan. Den delen som är rädd för att det ska göra ont.

Den här delen kan vi göra något åt. Den är påverkbar.

Man kan kalla den för onödig fast i all ödmjukhet för vem vill ha ont egentligen om man kan undvika det. Rädslan skapar inte bara obehag i sig utan den spär också ofta på så att smärtan blir värre på grund av till exempel att man spänner sig, scannar av hur det känns och undviker eller anpassar annan rörelse.

Här arbetar vi med att uppmärksamma vad som händer i nuet det vill säga att börja lägga märke till skillnaden i hur det känns när jag faktiskt har ont och när jag är rädd för att få ont. 

Det för oss vidare till tredje nyckeln, nämligen tröttheten av att ha ont.

* Lugn och riktad andning

Nyckel 3: Tröttsamt med smärta - Att ha ont 

Den tredje nyckeln handlar om att se tröttsamheten av smärtan. Den delen som blir trött av att ha smärta.

Det krävs extra ansträngning och planering för att få livet att fungera när man har smärta. Det är också energikrävande att faktiskt ha ont och att vara rädd för att få ont.

Det kan lätt bli att man inte orkar eller är rädd för att använda upp den lilla energi man har och väljer därför att inte göra det man egentligen önskar. Man kan lätt hamna i att ta det lugnt och vila, dels för att man är trött och dels för att man är rädd att använda den lilla energi man har. 

Här arbetar vi med återhämtning. Återhämtning är dock inte bara att vila utan kan vara såsom att göra det man tycker är lustfyllt, att slappna av med sköna vanor, att vara här och nu och också att motionera eller att röra på sig.

* Fyra faktorer för återhämtning

* Återhämtning som positiv förstärkare

Ditt arbete med nycklarna:

Det som blir ditt arbete är att hjälpa personen du möter att först lägga märke till och sedan skilja mellan dessa tre nycklar.

Nämligen, att faktiskt ha ont, att vara rädd för att få ont och tröttheten från att ha ont.

När personen som du möter kan skilja på dessa nycklar har hen större möjlighet att omsätta energin till att leva det liv hen vill leva.

Nedan kan du ladda ned ett handout till personen du möter. Lite läsning är alltid bra för att hjälpa till med förståelsen.

Ladda ner ett handout som du kan använda i ditt arbete

Ett fint verktyg att arbeta med är Livskompassen.

* Värderad riktning – att använda livskompassen i behandling

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare samt lärare i psykoterapi, KBT. 

  • Du får gärna använda bloggen så länge du berättar vem som har skrivit den, var den kommer ifrån.

Copyright KBTarna Sverige AB 2022

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.