Vad är ett beteende - kom igång med KBT i ditt dagliga arbete

Ett beteende

Vad är då ett beteende? Jo, ett beteende är något som vi gör. 

Om du är grammatiskt lagd så är ett beteende alltid ett verb. Man kan alltid säga ordet ”att” före ett beteende t ex ”att” läsa, att cykla, att röka, att känna och att självskada.

Ett beteende är en handling som kan vara både en inre och en yttre handling. 

)Vad är ett beteende?) 

Yttre beteende

Ett yttre beteende är det vi kan ”se” oss själva eller någon annan göra. Vi kan observera yttre beteenden. 

Yttre beteende kallas också för ett overt beteende. (overt beteende)

 

Exempel på yttre beteenden: 

Att; cykla, baka, betala räkningar, plugga, sitta i soffan, bråka, röka osv.

 

Öva dig på att hitta yttre beteenden

Om du tar dig en minut till att kika ut genom fönstret kan du troligtvis, om det finns levande varelser i närheten förstås, se massor av beteenden. Någon kanske går på trottoaren. Någon pratar i telefonen och någon annan äter ett äpple. En röker och en annan kör bil. Någon plockar upp barnets napp från marken osv.

flicka tittar ut genom fönster

Precis, där har du massor av yttre beteenden.

Även ditt, nämligen att titta ut genom fönstret 🙂

Inre beteende

Beteenden kan också vara en inre handling så kallade privata händelser. Dessa går inte att observera på någon annan. Vi kan inte se att, eller vad, någon annat tänker och känner.

Du kan dock själv lägga märke till dina egna privata händelser förstås. Vi kan däremot inte se dem om vi tittar oss i spegeln. Det som händer, händer inuti oss. Till inre beteenden brukar vi räkna tankar, känslor och kroppsförnimmelser.

Ett inre beteende kallas även för ett covert beteende. Som minneshjälp kan du tänka på det engelska ordet ”covered” som har betydelse täckt eller gömt.

(Kognitiv psykoterapi och konceptualisering) (olika typer av känslor)

 

Exempel på inre beteenden

Inre beteenden är till exempel minnen, förväntningar, tankar, känslor och kroppsförnimmelser.

-Jag minns smaken av min farmors bullar, tänker att det vore roligt att hoppa fallskärm, känner mig glad och har myrkryp i benen är exempel på inre beteenden. Blogg: Vad är känslor

Öva dig på att hitta inre beteenden

Testa och kika in i dina egna privata händelser just nu. Vad har du för tankar? Vilka känslor gör sig påminda? Hur känns det i kroppen?

Du ser, nu har du även hittat inre beteenden 🙂

Om du inte riktigt är övertygad om att du inte kan se på någon annan vad som händer inuti dem, så försök att läsa tankarna på nästa person som du möter. Eller varför inte, din partners. Där kan du också få facit 🙂

Vi kan alltid ha lärt oss att känna igen vad någon annan tänker och känner i vår närhet men vi kan ändå egentligen bara ana, gissa eller tolka.

Kort och gott

Ett beteende är något som någon gör. En handling som till exempel att arbeta och att älta. Det finns både yttre och inre beteenden. Yttre beteenden kan vi observera både hos oss själva och hos andra. Som till exempel att cykla och att bita på naglarna. Inre beteenden är mer privata händelser. Så som när jag känner mig ledsen eller när jag tänker på morgondagen.

Vi kan lägga märke till våra egna inre händelser som tankar, känslor och kroppsförnimmelser. Det går dock inte lägga märke till vad någon annan tänker och känner. Vi kan ana, gissa och tolka men vi vet egentligen inte.

Om du vill fördjupa din kunskap och veta mer om beteende och beteendeterapi och om hur man lär sig att bete sig på ett eller annat sätt, kan jag rekommendera avsnitt 5 i KBT-podden där går jag igenom beteenden och dess inlärning, över- och underskott och mycket mer. 

Skulle du vilja komma igång med KBT i ditt dagliga arbete och lära dig mer om hur man ”gör” KBT-inriktade samtal och hjälper någon att finna sina beteenden så kan du gå vår webbutbildning Grundkurs i KBT: verktyg att använda i det dagliga arbetet 

Du kan också lära dig mer om kärnverktygen i KBT, den funktionella analysen, där man  hittar anledningen till varför man gör som man gör

Ladda ner en pdf här nedanför

Skulle du vilja komma igång med KBT i ditt dagliga arbete och lära dig mer om hur man ”gör” KBT-inriktade samtal och hjälper någon att finna sina beteenden så kan du gå vår webbutbildning Grundkurs i KBT: verktyg att använda i det dagliga arbetet 

  • Du får gärna använda bloggen så länge du berättar vem som har skrivit den, var den kommer ifrån.

Copyright KBTarna Sverige AB 2021

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.